G E D I C H T E N M U U R
 

Laatste update: juni 2016
Foto boven: ‘Mussen’ door Jan Kal

Kijk voor alle gedichten in het archief.

Menkemaborg 60, Lelystad.

Initiatief van Henk en Doree de Kruijk.


Een blinde muur aan de straatkant van een nieuw huis (klik op ‘Vrienden’ hierboven voor een foto). Daarop hangt een glazen plaat van 2x2 meter. Elke drie maanden wordt er een nieuw gedicht opgeplakt. Auto’s rijden door de straat, stoppen even, net genoeg tijd om te lezen, en rijden weer verder. Verkeersdrempels zijn op dit punt niet nodig.


Gedichten in de openbare ruimte. Gedichten die uitgezocht zijn (april) of zelfgeschreven (juni en oktober) door leerlingen van het Voortgezet Onderwijs in Lelystad. Op deze manier krijgen poëzieprojecten op school een vervolg buiten de school. Dat was voor wethouder Tjeerd van der Zwan een reden om het huis met de Gedichtenmuur 31 maart 2006 officieel te openen.


Henk en Dorée de Kruijk zijn de eigenaren van het huis. Beiden zijn poëzieliefhebbers en zij is vanaf 1971 met hart en ziel werkzaam in het onderwijs. Ze hebben het huis zelf ontworpen en daarbij een plaats voor gedichten gezocht. Een glasplaat op bakstenen levert op zich al een mooi beeld. De gedichten hebben iedere keer een andere vorm, een andere grootte en zelfs andere kleuren. Het aanzien waard en natuurlijk ook het lezen waard.


“Op die manier worden voorbijgangers

verrast met iets dat tot nadenken stemt.”


De Flevopost, april 2007.

Foto’s: Juriaan Haak

Technische uitvoering: Krijger Zeefdruk

Webmaster/Siteontwerp: Maarten van Oijen

Contact: dkruijk@gmail.com>